Evrenin karanlık köşelerinde pencereler açıyoruz. Düşlerimizi bu pencerelerden evrene saçıyoruz. Düşlerimiz yeryüzünde gerçeğe dönüşsün diye çabalıyoruz. Yaşadığımız topraklarda söz sahibi olmak, düşünmek ve düşündüğünü söyleyebilmek için birikiyoruz. ÇIĞ’ın halkaları Anadolu’nun dört bir köşesinde sanat için çırpınan yürekleri bir araya getirmek ve onlara düşlerini anlatma ve sanata dönüştürme fırsatı vermek için büyüyor. Geçen zamanı seyretmekle yetinmeyeceğiz! Zamana sözümüzü ve sanatımızı yadigâr bırakacağız.
Dijital dergimizde 12 ay boyunca yeni bir sayı ve her üç ayda bir olmak üzere 3. basılı dergimizi çıkarmanın ve geçen bu süre zarfında yazarlar başta olmak üzere ressam, müzisyen, heykeltıraş ve sanatın her dalından pek çok sanatçıyı okuyucuyla buluşturmanın kıvancı içindeyiz.
Birinci sayımızda söylediğim gibi:
Bir çığ küçük adımlarla başlar; sonra büyür, önüne geleni yıkar devirir. Yenilenmek ve taze bir hayata kavuşabilmek; eskimiş, yıpranmış, köhnemiş her şeyden arınmak için bir çığın yıkıcı gücüne ihtiyaç vardır belki. İrkilip hayatta olduğumuzu haykırmak, yeni başlangıçlar yapabilmek için harekete geçmenin tam zamanıdır şimdi. “Çığ” bize reva görülen hayatı yıkarak kendi ellerimizle, düşünce ve sanatımızla yeni bir hayatı kurma fikridir. Bu amaç içinde hareket barındırır, düşünce barındırır, sanat barındırır. Bizi var edecek ve geleceğe taşıyacak olan da budur.
Birinci yıldönümümüz kutlu olsun…
Birlikteliğimiz daim olsun…
TURGUT ALP EROĞLU/ÇIĞ DERGİSİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ
Çığ Dergisi önemli bir işi başarma aşamasında. Özellikle basılı dergilerin durumu ortada. Varlık Dergisi’nin bulunduğu yeri aşacak bir dergi son 40 yıldır maalesef oluşturulamadı. Edebiyat, sanat, sanat tarihi felsefe vs gibi konulara ve bu konuların uzmanı olan insanların kendilerini ve üretimlerini ifade etmelerine önemli bir olanak sağlayan Çığ Dergisi edebiyat alanında isminden aldığı özelliği galiba Ekin dünyasına sağlayacak nitelikte işler üretiyor. Düşünceden gelenlerle yürekten gelenlerin buluşmasına öncülük, aracılık etmesi de bu ülke adına yayıncılık adına önemli bir kazanımdır.
HASAN BALCI/FOTOĞRAF SANATÇISI/YAZAR
Kültürün özel dinamiklerinin ulusaldan evrensele taşınmasında hiç şüphesiz ki kültür dergilerinin büyük bir işlevi vardır. Yayın hayatında -tüm zorluklara rağmen- 1 yılı tamamlayan Çığ Kültür-Sanat Dergisi’nin de üstlendiği sorumluluğun bilincinde olarak hayatımıza kattığı onca kültürel-sanatsal bakış biçimleri ve renkleri için kutluyorum. Yol uzun ve sabır isteyen bir işi üstlenen tüm arkadaşlara başarılar diliyor, nice yaşları aynı heyecanla geride bırakmanızı diliyorum.
AYDIN ŞİMŞEK/ YAZAR/KANGURU YAYINLARI GENEL SANAT YÖNETMENİ
Çığ Dergisi’nin yaratıcısı Turgut Alp Eroğlu ile Milas Kitap Günleri’nde tanışmıştık. Genç, dinamik, çalışkan bir edebiyat öğretmeninin Tokat gibi uzak bir ilimizden gelişi beni şaşırtmıştı. Projelerinden bahsedince her konuda destek olacağıma söz vermiştim. Hayalindeki projenin zorluğunu bildiğim için gerçeğe dönüşmesinin mümkün olamayacağı düşüncesi biraz ağır basmıştı. Ancak bu proje en kısa zamanda “ Çığ Dergisi” olarak karşımıza çıktı. Birçok yazar arkadaşımızın desteği ile çığ gibi büyüdü, büyüdü; yerelde kalmayıp geniş bir alana yayıldı. Daha da yayılacağından eminim. Sadece bir dergi olarak kalmayıp kitap fuarlarında da boy gösterdi, adını duyurdu. Başta sevgili öğretmenimiz Turgut Alp Eroğlu ve dergiye emeği geçen herkese teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
MÜNEVVER ONGUN/YAZAR
İlk insan mağara duvarına resim çizdiğini bilmeden bu dünyanın sıkıntısını gidermeye çalışıyordu. İşte o günden beri sıkıntının panzehiri sanat oldu. Çığ Dergisi’nin birinci yılını kutluyorum.
PR0F. DR.SERDAR EPÖZDEMİR/YAZAR
Yazım olayı bir sevdadır. Sevdanın bir yürekte kabul görmesi ise sanatın besinidir. Pek çok yüreği bir araya toplayan, görünür kılan, ev sahipliği yapan Çığ Dergisi kurucusu sevgili Turgut Alp Eroğlu Beyefendiye teşekkürümüz önceliklidir. Azmi, enerjisi, nezaketi Çığ dergisini çığ gibi büyüterek topluma görünür kılmıştır. Edebiyatın büyülü yolculuğuna çıkarken hem birleştirici gücüne tanıklık edecek, duygu çeşnisi renklerle donanacak hem de katılımlarınızla anlamlı uğraşlarına katkı sağlamış olacaksınız; kısa zamanda böylesi ortamda görünür olmak, en çok okunanlar arasında yer almayı başarmak kolay eylem değildir. Gönülden kutluyorum. Yolculuğumuz uzun soluklu olsun.
Nice yeniliklerle nice yeni yaşlara.
SUZAN KUYUMCU/YAZAR
ÇIĞ’A MERHABA
Türk yazın yaşamına Tanzimat Dönemi ile giren dergicilik, çeşitli dönemlerde okur bulmasına karşın -gerek yazın alanında gerekse siyaset alanında okur bulan birkaç dergiden başka- çoğu dergi uzun ömürlü olamadı. Çünkü dergicilik çok emek ve özveri isteyen çok özen gösterilmesi gereken bir uğraştır. Ekonomik boyutu için de şunu diyebilirim ki; çıkan dergiler bir sponsor bulamamışlarsa tüm ekonomik yük dergiye gönül veren ve dergiciliği yaşam felsefesi yapan kişi veya kişilerin omzuna yüklenir. Bu yükü çekmenin dayanağı “Gönüllülüktür!” gönüllü kişilerin bu yüke dayanma güçleri derginin ömrünü belirler.
ÇIĞ DERGİSİ; kitabın, derginin, gazetenin okunmadığı böyle zor bir dönemde yaşama başladı. Bir yıllık süre içinde oldukça yol aldı. Gönüllülük esasını dayanak olarak alan Genel Yayın Yönetmeni Turgut Alp Bey’in özverili çalışması; -dergiyi çıkarlarına bir basamak olarak görmeyen- yazar-şair ve tüm sanatçıların desteği ile bugüne geldi.
Dilerim, yazın yaşamında bir nokta kadar da olsa yer alabilen; sanata, edebiyata, yaşam felsefesine hizmet etmeyi “izlenecek yol” olarak belirleyen dergimiz uzun ömürlü olur.
Sanata, yazına (edebiyata), yaşam felsefesine hizmet eden tüm dostlara selam olsun. Daha uzun yıllara…
ŞERİF KAYA/YAZAR
“Bir edebiyat dergisi olarak genel yayın yönetmeni T. Alp EROĞLU’nun önderliğinde adeta sancıyla elimize doğan ve meşakkatli bir sürecin ardından birinci yaşını tamamlayan ÇIG DERGİSİ, adına yakışanı yapıp çığ gibi büyüyerek artık edebiyat, kültür ve sanatın tüm dallarını (Resim, heykel, müzik, tiyatro, sinema vs.) bünyesinde barındıran zengin içerik ve derin dosya konularıyla geniş perspektifli ulusal bir dergi olma yolunda hızla ilerliyor. Yeni yaşın kutlu olsun…
SIDDIK SERT/YAZAR /YÖNETMEN
Zaman akıp gider. Bizler küçük bir vesile buluruz onu anlamak için. Çığ Dergisi’ nde amaç; kalıcı bir şeyler bırakabilmektir zamana ve çağımıza…İnançla çıkılan bu yolda bütün olanaklarını zorlayan yürekli kardeşimiz Turgut Alp Eroğlu ve ekibi işte bu yüzden bir çığır açacak yazın dünyasında…Kendi dünyalarına ait fikirleri sanatsal ve düşünsel olarak dünyaya bir fark katacaklarından eminim. Şu asla unutulmamalıdır; “Söz uçar yazı kalır.” Çığ Dergisi’ de yüzyıllarca okunacak sayfalarla adından çok söz ettirecek ben buna inanıyorum.
ESİN GÜLÜMSER/YAZAR
Büyük bir emek ve özveriyle yayın hayatına başlayan, bugün ise Türkiye’nin kültür, sanat ve düşünce dünyasında yankı bulan Çığ Dergisi’nin birinci yılını tamamlaması, hem okuyucuları hem de bu dergiye emek veren herkesi gururlandıran bir dönüm noktası oldu. İlk sayımızdan bu yana topluma ayna tutma, yaratıcı zihinleri buluşturma ve derinlikli fikirleri cesurca ifade etme amacıyla yola çıkan dergimizin sesi olduk. Edebiyat, sanat ve düşünce olaylarına açılan bu pencere, içeriğindeki özgün yazılar ve titiz editoryal çalışmalarıyla kendine özel bir yer edindi. Çığ’ın bu kısa süredeki kalıcı etkisi, edebiyatın gücüne ve sözcüklerin insan ruhuna dokunmasına olan inancımızı daha da pekiştirdi. Farklı alanlardan sesler bir araya gelirken, okurlarımızla birlikte büyüdük, geliştik. Bu yolculuğumuzda dergimize güç veren tüm yazarlara, sanatçılara ve okuyucularımıza minnettarız. Nice yeni sayılarda, daha gür bir sesle buluşmak dileğiyle; Çığ büyümeye devam edecek!
FEVZİYE ŞİMDİ/YAZAR
Çığ Dergisi, edebiyat, felsefe ve sanat alanlarında kıymetli yazarların, tecrübe ve emeklerinin tüm birikimlerinin saygın bir yansımasıdır. Bu değerli, edebi birikimlerin ağırlığı ile uyumlu bir dayanışma çerçevesinde, bir yıl gibi çok kısa sürede zengin bir içerik oluşturulmuştur. Hayaller umuda, umutlar fikre ve fikirler bir gün meşaleye dönüşür. Bu ilk meşaleyi yakan Çığ Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Turgut Alp Eroğlu’nu ve emeği geçen tüm yazarları canı gönülden kutluyorum. Atatürk’ün “ Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş olur.” sözü doğrultusunda, sanatın her alanındaki renklerin zenginliğini sayfa sayfa yansıtıyor. Sanat ufkunun çok açık olması, felsefi ve görsel yönü ile vizyonunun ne kadar geniş olduğunu gösteriyor. Ben de Çığ Dergisi bünyesinde bir fikir, bir harf olabildiysem ne mutlu bana. Bilgi, tecrübe, birikimler eşliğinde, ortak akılla şimdiden yol alan Çığ Dergisi’nin en kısa zamanda haklı bir gururla zirvedeki yerini alacağına yürekten inanıyorum. Çünkü dudakta bir tebessüm bırakabilmesi, kalbe ve beyne hitap edebilmesi, öğretip sorgulatabilmesi, kısaca her duyguyu besleyebilen bir dergi olduğunu okuyucularına kısa sürede ispat etmiş bulunmaktadır.
Çığ Dergisi, içerik zenginliğinin ağırlığı ile adına layık bir şekilde evrile evrile nice yıllara…
Yanan meşalenin ışığıyla büyümeye…
BERRİN KUPİK/RESSAM/YAZAR
Merhaba sevgili dostlar ben İranlı sanatçı heykeltraş Farhad Ebrahim. Sizlerle birlikte Çığ Dergisi bünyesinde olmaktan çok mutluyum. Çığ Dergisi insanlara bir çok faydalı kültür, sanatsal ve felsefi içerik sunuyor ve bu açıdan çok faydalı bir dergi. Çığ Dergisi’nin birinci yıldönümünü kutluyorum. Bu dergiye sahip olmakla ilgilenen İranlılar var …
FARHAD EBRAHİM/HEYKELTRAŞ/YAZAR