EKİN ER/ÜÇ GÜZELLER
ÜÇ GÜZELLER Zamanlardan bir zaman, tanrıların çağında; denizlerin altında bir tanrıça geldi dünyaya, İhtiyar Nereus’la Doris’ten doğma, Thetis dediler adına.…
ÜÇ GÜZELLER Zamanlardan bir zaman, tanrıların çağında; denizlerin altında bir tanrıça geldi dünyaya, İhtiyar Nereus’la Doris’ten doğma, Thetis dediler adına.…
EVRENSEL AHLAK Hayatın bir köşesinde belki bir kararın eşiğinde belki bir vicdan muhasebesi yaparken şu sorularla baş başa kalırız. Doğru…
Bir Avuç Akşamüstü Göğsüme çarparak yiten bu kuşun son söylediği kaldı bende O-yum o kadarım belki de Artık camlara duruyorum…
MEZARSIZ ÇOCUKLAR Göğe karışan, deftere düşmeyen çocuklara. Iyükselir duman tepede, karabulutlar halindeher mavilik sancıyla boğulurkız çocuklarının bedeni büyürkapalı taş avlularda…
SAMUEL BECKETT’IN MİRASI BÖLÜM II Samuel Beckett, XX. Yüzyılın en önemli yazarlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Beckett, kendi yapıtları hakkında…
ZEYTİN AĞACI Zeytin ağacı olabilseydim eğer Küllerimden doğardım canım her yandığında Yüzüm yüreğime ayna, dilim sürçmesiz İnsanı yanıltmazdım, sevdiğim doğayı…
MELİH ÇARDAK İLE ÇIĞ DERGİSİ ÖZEL SÖYLEŞİSİ Melih Çardak’ın Sahneden Sayfaya Yolculuğu: Tiyatrodan televizyona, sinemadan edebiyata uzanan çok katmanlı bir…
Sıfırın Kıyısı Oda sessiz değil, sadece başka bir dilde uğulduyor. Florasanlar tavanla fısıldaşıyor. Beyaz değil burası, renksiz. Kokusuz, zamansız… Damarlarımdan…
SESİNİ YUTUYOR SOKAK Sabahın gözü seğiriyorVoltası kesmiş sesini avlunun.Ayrılık örgütleniyor uzaklığın yamaçlarındaAcının kamburuna yatan zamanKaygı yüklü vagonlar geçiyor,Umudun kırık raylarında……
POSTMODERN BİR ROMANIMSI: BAŞINIZDAN GEÇENLER UYUTMAYINCA GECELERİMİ Polonyalı oyun ve roman yazarı Witold Gombrowicz’in (1904-1969) “Ferdydurke” adlı eseri üzerine, sosyal…
‘Merhumun İlanı’nda Yalnızlık ve Yokluk Üzerine Kenan Şahbaz’ın ‘Merhumun İlanı’ adlı öyküsü, postmodern anlatım tekniklerinin, bilinç akışı yönteminin ve iç…
PORTAKAL ÇİÇEĞİ KOKUSUYLA UYANMAK Sabahları uyanmak istemiyordu. Rüyalarında tam, uyandığında eksikti. Bir parçası başka bir diyarda kalıyordu sanki. Sıradan bir…
kavruk çiller çocukken alaylı çillerim vardıtenime iki beden büyükbüyürken yarım kaldıhem yüreğime hem tenime çocukken kara lastiklerdeiğde dikeni sızılarım vardıtoprak…
BİR ŞAİRİN KALBİNDE KADIN OLMAK ‘NÂZIM’IN KADINLARI’ Şiirin Gölgesinde Aşk Aşk, sadece neşe, öfke heyecan gibi bir duygudur ama insan…
BAROK DÖNEMİ VE REMBRANT İNCELEMESİ Barok dönemi 16.yüzyılın ortalarından, 18.yüzyılın ortalarına kadar Avrupa sanatına hâkim olan bir üsluptur. Kelimenin kökü…
KLAZOMENAİ’NİN BÜYÜCÜSÜ HAYAL İRTEGÜN Erken Tunç Çağı’nda şehircilik anlayışının da devreye girmesiyle daha farklı bir boyut kazanan Klazomenai’nin uygarlık merkezi…
ROCK MÜZİĞİN EFSANELERİ – 2 : MOĞOLLAR Rock müziğin efsaneleri başlıklı Pink Floyd üzerine yazdığım ve Çığ Dergisi’nde yayımlanan yazının…
İHANETİN VE YALANLARIN TARİHİ Kültürde geri kalmak bir milleti diğer milletlerin aşağısına itmekle kalmıyor; onların ekseninde ya da deyim yerindeyse…
SANA BULUTA BOZKIRA BANA ADA 1 Yeşil bir akşam veriyorum Taşın ağzına Kuşun en uzak gözüne Bulutun toprağa sürtündüğü sarhoşluğa…
ELEŞTİREL DÜŞÜNME: ÇOCUK VE GENÇLİK KİTAPLARI Eleştirel Düşünme Nedir? Düşünmek… Ne de mühim bir eylem! Basitçe, zihnin bir konu etrafında…
KENDİ İÇİNDE KAYIP Kendi kitabıma girdim saklandımKelime kelime buldular beniDenizin dibinde ot oldum bittimBalığın karnından yoldular beni (Âşık Mahsuni…
UNUTMAK Issız, upuzun bir loşluğun sonundaydı. Sadece kendi çevresini aydınlatan kuvvetli bir ışığın altında, arkası karanlığa dönük, büyük bir tefekkür…
SANAT FELSEFESİ ÜZERİNE Sanat Felsefesinde iki önemli boyut vardır; Biri etik, diğeri de estetik boyut. Etik boyutta; sanatın ne olduğu,…
ÇOCUK VE TAŞ HEYKELLER Yıl 1958. Antalya. Karaoğlan parkında iki katlı bir evin yüksek bodrum katında yaşıyoruz. Kardeşim doğalı altı…
*Tablolar Nur Gökırmaklı’ya aittir. AHURA MAZDA EFSANESİ Zerdüştlük Dininin İyilik, Aydınlık ve Işık Tanrısı: Ahura Mazda! Zerdüştlük günümüzden 3500 yıl…
ÇIPLAK DÜŞLER GÖLGESİNDE Ben en güzel huylarımıÖzlemlerin kıyısında bıraktım,Çocuktum daha,Geceler bilir hüznümün rengini,Cesedim karanlığa karşı,Göğsümde bir nebze korku,Uçamayan bir kuşun…
“HİÇ ADAM” SAMUEL BECKETT’İN YAŞAMI YAPITLARI VE SANATI I.BÖLÜMAbsürd Tiyatro toplumsal yabancılaşmayı bir insanlık durumu olarak almış, dünya savaşlarının yol…
AKŞAM TEDİRGİN Sabrın nasırlı elleri duruyor,Ayrılığın yakasında.Akşam tedirginGece kör topalMasada yığınla sözYalnızlık bilenmiş bıçak,Günlerin boğazında… Sesine koşuyorum ,İnce bir sızının.Keder…
ESTETİĞİ SEVMEK YA DA SEVMEMEK Estetik’in etimolojik kökeninde yer alan aísthēsis (αἴσθησις), eski Yunancada “duymak, algılamak” anlamına gelir. Estetik duyularla ve…
BAVULLARIN HÜZNÜ Balat’ın taş sokaklarında, terk edilmiş bavullar sessizce beklerdi; her biri bir yolculuğun suskun tanığıydı. Kimsenin sahip çıkmadığı, eskicinin…
*KAPAKTA KULLANILAN TABLO UMRAN GÖKTÜRK‘E AİTTİR EDEBİYAT, SANAT VE FELSEFE ÜZERİNE FENOMENOLOJİK DÜŞÜNCELER Estetik yaklaşımlar çoğunlukla sanat fenomeninin ana ve…
JOKER KADIN Kahvemi içiyordum balkonda. Vakit erken değildi. Sabaha karşı uyuyunca haliyle geç uyanılıyordu. Ve karşı apartmanın son katındaki kadın,…
ANNELİĞİN SONSUZLUĞU ÜZERİNE Anneliğin sonsuzluğu üzerine yazmaya karar verdiğimde bu tanımı anlatmaya nereden başlayacağıma dair zihnimde birbiri ile yarışan fikirlerin…
DEHLİZ -Birdenbire…son defa Günlerini bir çığlık törpüler uzaklardan deniz havalarından ıtırlı yamaçlardan ve eski düşlerinden kotarılmış bir masal kırarak gölgesini…
“TAŞ VE GÖLGE*” İLE ÖLÜMÜ, ZAMANI VE ACIYI MASALSI İÇSELLEŞTİRME Çok az sayıda yazar dün ile bugünü, Burhan Sönmez kadar…
İNTİHAR İlk ne zaman aklına gelmiş, ciddi ciddi ne zaman düşünmüştü hatırlayamadı. Çok uzun bir süredir zihninin bir tarafını meşgul…
AHMET HAMDİ TANPINAR’IN BATI EDEBİYATÇILARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELERİ Ahmet Hamdi Tanpınar, entelektüel edebiyatçılarımızdan biridir. Türk edebiyatının tarihini yazacak kadar kapsayıcı bir…
GÖÇUmut kuşları gidiyor içimden,Mağlup aşklar mezarlığına.Zamansız ve meçhul…Katar katar yalnızlık ve gözyaşı,Kir taşır ruhumdanSuskun ölü pazarlarınaKırkı çıkmamış,Kanadı kırık hayallerim kaldıÖlü…
FELSEFE, EDEBİYAT VE KAVRAMLAR “Edebiyat eserleri, etik ve değerler eğitimi için bir hazinedir.” Ioanna Kuçuradi 15 Aralık 1971 tarihli Barış…
MEVZU DERİN Yine yaşamı anlamlandırma çabasında, başka bir derinlikte zihnimizi meşgul eden güçlü bir kavramı ele alıyoruz: Aşk. Bu kez,…
OLIVERHAILEY’NİN“HEYIŞIKÇI”ADLIOYUNUÜZERİNE YÖNTEMBİLİMSEL BİR ÇÖZÜMLEME Bu yazıda, çalışmamıza konu olan ve Sevgi Sanlı’nın dilimize kazandırdığı, Amerikalı senarist ve oyun yazarı, Oliver…
KEŞKE GELSEYDİ Telaşlı bir kalabalık vardı Ankara tren garında. Koşuşturanlar, hamal arayanlar, trene yetişmeye çalışanlar, büfeden sigara almak için çabalayan…